Wat is afslanken; het gaat dan niet om een dieet, maar het gaat over je leefstijl aanpassen. Anders eten en vaak meer dan voordat je begon.

Want wie te weinig eet komt aan. Gek hè? Je hebt waarschijnlijk al jaren te horen gekregen dat je “gewoon minder moet eten om af te vallen”. Dat je meer moet sporten! Ja, het laatste klopt, maar het gewoon minder eten is lariekoek. Ik ga je helpen met de 5 belangrijkste weetjes die ik zelf ervaren heb.

 

Tip 1: Een goede coach voor jou

Zoek een goede coach die je kunt ondersteunen. Alleen is het erg moeilijk om je eetgewoonte en leefstijl te veranderen. Je bent uiteraard welkom bij ons, maar wil je dat niet, zoek dan iemand die je kan steunen in goede en in slechte tijden, want veranderen van gedrag kost moeite. Veel van onze gewoonten hebben te maken met iets vanuit het verleden. En dat kan soms tot een verdrietig moment lijden, dan heb je steun nodig.  

Tip 2: Voldoende eiwitten

Om af te slanken is het belangrijk om veel eiwitten te eten. Eiwitten zijn een van de macronutriënten, voedingsstoffen waar je lichaam veel van nodig heeft, samen met koolhydraten (de goede) en vetten. Je hebt om af te slanken tussen de 1.2 en de 1.4 gram per kilo dat je weegt per dag nodig. (1.2 als je een vrouw bent en 1.4 als je een man bent). Eiwitten zitten in vis, vlees, zuivelproducten, peulvruchten, eieren, noten en soja. Start je ontbijt met eiwitten! Denk eens na, hoeveel eiwit heb jij vandaag gegeten?

Tip 3: Doorgaan

Het gaat er niet om dat je snel moet afslanken, nee het gaat erom dat je langzaam maar zeker je leefstijl aanpast waardoor het vetgehalte in je lichaam afneemt. Jij bent met jezelf bezig en soms heb je het moeilijk en eet je toch iets wat niet verstandig is. Nou en? Dan is dat zo! Het belangrijkste is doorgaan, gewoon weer verder gaan met je leefstijl veranderen. Je hebt niemand vermoord dus je mag door. Je doet het voor jezelf en je bent aan het veranderen, dat gaat altijd met vallen en opstaan. Dus even slikken lekker vertellen tegen je coach en weer door. Hoe vaak ben jij gestart en weer gestopt?

Tip 4: Meer eten

Ja ongelooflijk! In de meeste gevallen moet je meer eten dan voorheen. Je lichaam wil namelijk in balans zijn en pas als dat zo is laat ons lichaam het vet los. Eet je te weinig dan houdt je lichaam het vet juist vast. Dit komt door de insuline in je bloed.

Door (geraffineerde) suikers te eten krijg je snelle energie. Dit komt omdat het eten van suikers ervoor zorgt dat het glucosegehalte in je bloed stijgt. Je bloedsuiker-spiegel! Als je bloedsuikerspiegel stijgt, maakt je alvleesklier het hormoon insuline aan. Dat is nodig om de om energie te krijgen.

Heb je een overschot aan suikers dan slaat het lichaam het op in je vetcellen. Daardoor daalt je bloedsuikerspiegel weer. Maar wij mensen zijn gebouwd om te leven met schaarste. Wanneer je dus teveel tegelijk of te vaak suikers eet raak je uit balans. Je insuline heeft dan zo veel moeten werken dat er een dip ontstaat. Een energie dip!

Als je dit te vaak hebt raakt je lichaam de kunst kwijt om te reageren op deze insuline, waardoor het nog meer insuline gaat aanmaken want het lichaam wil de bloedsuikerspiegel omlaag hebben. Daardoor gaat je stofwisseling omlaag Door je eetgedrag te veranderen kan dit proces gekeerd worden. Dan eet je meer maar van goede voedingsstoffen. Je stofwisseling komt na verloop van tijd weer op gang waardoor je vet kwijt raakt.

Tip 5: Bijhouden wat je eet

Het is belangrijk om consequent bij te houden wat je eet. Niet omdat iemand je moet controleren maar om bewust te blijven van wat je doet. Zonder dat je het jezelf bewust bent eet je soms teveel of verkeerd, gewoon omdat je het niet weet. Geeft niets door het op te schrijven, te vragen aan je coach of door de voedingswaarde op te zoeken op internet krijg je steeds meer kennis en word je steeds bewuster wat je eet. Je leert goede keuze maken en wordt beloond met afslanken. Meer bewustwording krijg je door:

  • Het volgen van een programma
  • Het deelnemen aan een kookworkshop
  • Het invullen van een van de bestaande apps, de Eetmeter, Lifesum en evt. anderen.

Reageren?

Laat je reactie hier achter! Welzijnspraktijk de Esch helpt je om je leefstijl aan te passen. Begeleiding kan persoonlijk, per telefoon, facebook, whatsapp,of per skype!

Help jij mee om jezelf en anderen te informeren. Deel deze blog dan met je familie, vrienden en collega’s. 

Wij streven ernaar dat zoveel mogelijk mensen gezond blijven of gezonder worden!