Anita Kornman, begeleiding van ouderen en voedingscoach

Even voorstellen

Ik ben Anita Kornman getrouwd en heb drie kinderen die allen de deur uit zijn. Sinds november 2022 ben ik met pensioen.
Sinds mijn 21ste heb ik in het welzijnswerk gewerkt, met kinderen, jongeren, woonwagenbewoners, daklozen, mensen zonder geld, mensen met depressies en de laatste 15 jaar met ouderen. Daarnaast heb ik als voedingscoach gewerkt, ook ruim 10 jaar.
Maar de meeste tijd heb ik besteed aan ouderen van 55 jaar en ouder.

Maar ach wat is ouder, iemand van 50 kan oud zijn, terwijl iemand van 95 nog volop jong is. Dat heb ik ook mogen ervaren in mijn werk. Wanneer ik huisbezoeken voor 75-plussers moest doen, ging ik heerlijk op gesprek bij deze mensen. Dan kreeg ik van hen te horen hoe het met ze gaat, wat gaat goed en wat minder. En waar ik kan helpen en of ze mee wilden doen met activiteiten. Zo ontzettend leuk om te doen, echt fijn.

Sommige ouderen belden soms af en dan had ik toch een gesprek door de telefoon. Zo kreeg ik bijvoorbeeld te horen van een 95-jarige, dat hij geen tijd had om langs te komen want hij werkte nog in de garage!
Hoe mooi is dat als je dat kunt zeggen.

Maar anderen van diverse leeftijden hadden soms schrijnende verhalen. Verdriet over een verloren partner of kind. Kinderen die ver weg wonen en wel bellen maar niet meer kunnen komen. Eenzaam voelen en gaan huilen, omdat ik aandacht voor hen had. Dat heeft me geraakt en aan het denken gezet … Wat kan ík eraan doen.

Super-Actief om eenzaamheid tegen te gaan

Zo werd er in de wijk waarin ik woon en werk door de huisartsen een interview gehouden onder 200 patiënten van 75 jaar en ouder. Daaruit bleek dat 57% van de patiënten zich erg eenzaam voelden. Dat vond ik zo schrijnend dat ik samen met een vriendin heb besloten om daar wat aan te doen. We hebben een stichting opgericht Super-Actief van waaruit we de ouderen zijn gaan helpen. We hebben hen steeds weer opgezocht, gebeld, maatjes gezocht, activiteiten voor en met hen georganiseerd en ze met elkaar in contact gebracht.

Super Actief Boek

Na 5 jaar hebben we over ons werk een boek kunnen laten schrijven. Want wat wij deden, werkte! En dat wilden we delen met de hele wereld. Het boek is een hardcover boek waaraan veel ouderen hebben meegewerkt. Het heet: “Sociaal werk, werken van hart tot hart” – K. Penninx.

Van de 380 75+ers die in de wijk wonen ken ik er 245 persoonlijk. De anderen zijn net als die meneer in de garage nog steeds zo druk dat ze geen tijd voor me hebben. Gelukkig!

Ik ben nu met pensioen maar Super-Actief gaat door met opvolgers die hun hart en ziel in het werk gaan leggen. Ik ben trots op wat we bereikt hebben en dat ik daar een grote bijdrage aan heb mogen leveren.
Dat er:

  • Meer aandacht voor elkaar is,
  • Meer mensen voor elkaar wat willen doen.
  • Vriendengroepen zijn ontstaan die elkaar en ons helpen.
  • Dat niet alleen de dokter iemand aanmeldt maar ook de buren of andere betrokkenen.
  • Dat we samenwerken met de kinderen van ouderen om hun vader of moeder een zo gezellig mogelijk leven te geven.
  • Veel ouderen zeggen dat ze een veel gezelliger leven hebben.
  • Leuke activiteiten georganiseerd worden met 40-120 deelnemers per keer.

Nu ben ik met pensioen, wat ga ik doen?

Ik heb nagedacht over mijn eigen pensioen en heb besloten dat ik wat minder verantwoordelijkheid wil dragen maar wel mensen wil blijven helpen en dat kan ik het beste door wat ik geleerd heb te combineren. De welzijnswerker en de voedingscoach combineer ik in mijn aanbod. Voor een beperkt aantal klanten tegelijk om altijd kwaliteit te behouden met leuke gesprekken en vanuit mijn hart.