Iedere avond weer heb ik een aanval op de snacks hoor ik vaak vertellen door klanten. Ik lijk wel gek, ik ben niet te stoppen. Wat gebeurt er met me?

Je lichaam heeft behoefte aan voedingsstoffen om goed te kunnen functioneren. Net zoals je auto benzine, motorolie en vloeistof voor de  koeling, de stuurbekrachtiging en het remsysteem nodig heeft. Komt je auto iets tekort dan zit je dik in de problemen.

fork and flower

Je lichaam werkt net zo: neem je te weinig voedingsstoffen dan functioneert je lichaam niet zoals dat zou moeten. Dit uit zich oa in hoofdpijn, slechte darmwerking, energiedips, koud, etc.

Op het dashboard van je auto brand dan een lampje. Deze geeft aan dat je iets over het hoofd hebt gezien wat nu je aandacht nodig heeft.

Je lichaam zendt een signaal uit dat we herkennen als honger of dorst. Dit is ook voor ons het signaal dat je iets over het hoofd hebt gezien: Je bent te laat met eten of drinken!

Als je dit signaal structureel negeert verdwijnt en weet je niet meer waar je lichaam behoefte aan heeft. De eerder genoemde klachten zouden een tweede signaalfunctie moeten zijn. Het lichaam heeft echter nog een troef in handen: hormonen.

De hormoonbalans in je lichaam kan er voor zorgen dat je onbewust ander gedrag gaat vertonen. Denk maar aan adrenaline. Wanneer je lichaam dit hormoon in grote hoeveelheden vrijgeeft ben je direct klaar voor actie. Stilzitten is geen optie meer.

Zo werkt het ook met snacktrek. Je weet we: die onbeheersbare drang om nu! iets te eten…

De hormoonbalans in je lichaam is ernstig verstoord omdat je de lampjes op je dashboard te lang hebt genegeerd.

Deze vijf stappen zorgen voor een beheersing van je snacktrek:

  1. Drink voldoende water (koffie en frisdrank is geen water)
  2. Eet vijf kleine maaltijden op een dag
  3. Zorg voor voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten
  4. Zorg voor voldoende vezels, vitaminen en mineralen
  5. Na het sporten heeft je lichaam behoefte aan extra voeding

Hoe vul jij deze vijf stappen in?

Laat het ons weten en deel je tips en trucs met anderen. Wil je weten wat deze vijf stappen voor jou inhouden? Vraag dan een gratis lichaams- en voedingsanalyse aan. Klik hier voor ons contactformulier.