Enkele jaren geleden heb ik een enquête gehouden onder 150 vrouwen. Een van de vragen die ze daarin gesteld was:  “Wanneer je een vraag mag stellen aan een expert wat zou je dan willen weten?”
Een van de vragen die ik toen kreeg was: Snoepzin, hoe kom ik er vanaf?  In deze blog ga ik hierop graag in.

Snoepen is het gevolg van onbalans in je lichaam en het teveel eten van snelle koolhydraten. Het is een stille killer voor je lichaam want iedere keer eet je meer, je ontwikkelt een verslaving zonder dat je daar erg in hebt. Maar hoe kom je er vanaf. Drie concrete acties helpen je daarbij!

1. Eet voldoende eiwitten

Weeg jezelf en bedenk dat het aantal kilo’s ook het aantal gram aan eiwit is wat je iedere dag tot je moet nemen. Eiwit zit in vlees, vis, zuivelproducten, peulvruchten en  noten.  Wil je hiervan een lijst hebben dan kan je die van mij krijgen door deze blog te delen met je familie en vrienden. Het lichaam kan alleen echt niet meer dan 25 gram eiwit tegelijk verwerken, dus verdeel het  over de dag. Door de verdeling voel je jezelf meer voldaan en de behoefte aan snoep neemt af.

2. Breng structuur en balans aan in je dag

Hoe druk je het ook hebt, maak tijd voor regelmatig eten. Daar bedoel ik mee; iedere 2.5 a 3 uur. Direct na het opstaan begin je met een uitgebalanceerd ontbijt. Daarmee start je de verbranding in je lichaam. Neem daarna steeds kleine voedzame maaltijden. Voedzaam is een maaltijd met daarin voldoende eiwitten, koolhydraten en vezels.

Je suikerspiegel komt in balans. De suikerspiegel kan je niet zien, maar wel voelen. Denk maar eens aan de keren dat je niet op tijd hebt gegeten en je licht in je hoofd werd. Die suikerspiegel is dus enorm belangrijk in je energie huishouding. Feit is, hoe meer balans en energie des te minder behoefte aan snoep.

3. Drink voldoende water

Voldoende water is per 30 kilo gewicht 1 liter water per dag drinken. Water helpt je lichaam te reinigen, maar daarnaast zorgt het voor een vol gevoel. Het klopt als je nu denkt, ja maar ik wordt er zo flauw van. Dat is echt een feit, zeker in het begin wanneer je stopt met snoepen, maar je went eraan. Wanneer je het water continue verdeeld over de dag heb je er zeker geen probleem mee. Kost het je moeite om het te leren drinken, koop dan het aantal flesjes water in een tray zodat je goed kunt zien wat je opdrinkt en wat je nog verder moet opbouwen. Voor de smaak kan je wat gaan uitproberen door er wat munt in te doen of wat fruit. Experimenteer daar wat mee. Drink ter afwisseling een kop groene thee dan kan je daarna weer verder met water.

Wanneer je deze aanpassingen doet in je leefstijl kom je af van je snoepzin. Maar besef wel hoe meer je gesnoept hebt per dag, hoe langer het ook duurt om er helemaal vanaf te komen. Het lichaam moet afkicken en wennen aan jouw nieuwe gewoonte. Wees dus lief voor jezelf en geef jezelf de tijd. Heb je nog vragen stel ze gewoon.

PS. Wil je deze blog delen onder familie en vriendinnen die deze vraag ook hebben?  Dan stuur ik jou een lijst met eiwitrijke producten om te berekenen hoeveel eiwitten je eet en moet eten. Zo helpen we elkaar!