Je lichaam is een kunststuk! Afvallen is geen strijd maar een kunst om te leren!

Wie kent het niet, de verhalen van mensen over afvallen en aankomen, misschien uzelf wel. Over dun en dik. Veel mensen vertellen dat ze het afvallen zo moeilijk vinden vanwege het jojo effect. De ervaring daarmee maakt mensen onzeker of angstig waardoor ze ook niet meer durven te beginnen aan een andere eetgewoonte. Veel diëten worden uitgeprobeerd, de een is nog beter dan de anderen zegt de omgeving dan. Maar iedere keer weer worden mensen teleurgesteld omdat ze het niet volhouden met tot gevolg dat er vaak meer kilo’s bij komen dan er in totaal zijn afgegaan. Ervaart u dat ook? Laat het ons horen.

Wanneer je, je eigen lichaam nu eens gaat bekijken als een kunstzinnig object. Als een mooie machine die op tijd onderhouden moet worden en niet te veel olie mag krijgen omdat het mechanisme dan zo vervuild raakt dat het niet meer werkt?  Is dat niet veel makkelijker om dan te beseffen wat je ermee moet doen. Dat je het dan niet precies weet is niet erg. Daar is Fit en Vitaal voor. Zie hiervoor de diverse programma’s.                      

Dat het lichaam als machine gezien werd is ook al in de geschiedenis een feit. Lees maar wat er geschreven wordt op internet over de Franse filosoof René Descartes (1596-1650).

“Het oevre van de Franse filosoof wordt beheerst door een sterk rationalisme. Descartes was sterk beïnvloed door William Harvey, wiens ontdekking van de grote bloedsomloop in 1628 was gepubliceerd. Hierop aansluitend beschreef Descartes het lichaam als een machine — hij gebruikt het woord ‘machina’ al in de tweede paragraaf van zijn boek: weliswaar een ‘aardse’ machine, die echter bestuurd wordt door een rationele ziel”

Met onze rationele ziel zijn wij in staat om ons bewustzijn te vergroten door onder andere meer kennis tot je te nemen over ons mooie lichaam waarvan wij gebruik mogen maken. Kijk er naar als een machine met enorm ingewikkelde processen die bijna niet te begrijpen zijn. Maar wanneer je jezelf ervoor open stelt en luistert naar de lessen over je lichaam wordt je bewust van je eigen eetpatroon. Je wordt bewust welke voeding tot je neemt en hoe dat werkt voor jouw lichaam. Met je rationele ziel kun je vervolgens sturen. Met advies van een goede coach heb je vervolgens de steun die je nodig hebt. Een steuntje in de rug is heel belangrijk, want veranderingen zijn moeilijk om aan te gaan. Bij Fit en Vitaal worden deze lessen en begeleiding aangeboden. Maak er gebruik van! Welke zaken loopt u tegen aan in het veranderen van u eetgewoonten? Laat het ons weten!  Reacties kunt u achterlaten op de site www.fitenvitaal.net

natural balanceDat het lichaam een kunstvoorwerp is blijkt wel uit de tentoonstelling die in het Museum Boerhaave in Leiden op dit moment wordt getoond. Een aanrader voor mensen die met zichzelf aan de slag willen gaan om gezonder te eten of af te vallen. Het museum sluit hierbij aan bij de discussie die gevoerd wordt over dik en dun. Maar het allerbelangrijkste is toch een “gezond lichaam” wat je bereikt door je lichaam als machine te zien en van dat oogpunt te begrijpen wat je wel en niet aan voeding moet nemen om de machine zo optimaal mogelijk te laten werken.  Wij zijn benieuwd naar u ervaringen.

Het Gewichtige Lichaam: over dik, dun, perfect of gestoord.

Museum Boerhaave presenteert van vrijdag 13 april 2012 t/m 9 september 2012 een uitdagende tentoonstelling over de verhouding dik-dun: Het Gewichtige Lichaam. Hiermee sluit het museum aan bij de actuele discussies rond eetstoornissen en obesitas.  Museum Boerhaave: Lange Sint Agnietenstraat 10 2312 WC Leiden