Eten moeten we allemaal om in leven te blijven. Eten is ook gezond als je dat weloverwogen doet met bewuste keuzes voor goede voedingsstoffen. Maar wat gebeurt er wanneer je een emotie eter bent?

Dan neemt je hoofd de taak over van je lichaam. Normaal zou je lichaam reageren dat je vol zit of dat je honger hebt. Maar als je een emotie eter bent dan is je hoofd vaak de baas ook al voel je dat zelf niet. Stress, verdriet, maar ook blijdschap zoals een feestje kunnen gepaard gaan met overmatig eten. Vaak heeft dit te maken met gewoonten die je aangeleerd hebt of met dingen die je meegemaakt hebt als kind.

Denk maar aan het simpele voorbeeld: koekje bij de koffie. Een paar jaar geleden hadden we de Reclame; Koekje erbij? Iedereen herkende dit, het was echt een hit. Natuurlijk! Want jaren geleden ging een kop koffie altijd gepaard met een koekje. Ik ken ook het voorbeeld van een snoepje op de wond wanneer je als kind gevallen was. Of taart eten als je een zwemdiploma hebt behaald. Maar zelfs zeer trieste situaties gaan gepaard met eten. Denk aan de koffie met cake of hapjes na een begrafenis.

We combineren veel met eten. Het is dus soms troost of juist vreugde maar altijd een gewoonte.

Iets wat je vaak doet wordt het een gewoonte dus ook met eten. En van gewoontes die je aangeleerd hebt als kind en nu nog doet weet je vaak niet meer waar het vandaan komt. Tenzij je heel diep gaat nadenken. Vaak komt er dan toch nog wat boven.

Orange juice isolated on whiteBij veranderingen gaat het om bewust worden van de gewoontes die je aangeleerd hebt. Dan alleen kan je de gewoonte veranderen. Met vreugdevolle zaken is dat nog wat makkelijker dan met stress en verdriet. Dan regeert je hoofd nog veel meer. Maar een ding is zeker: als je gemotiveerd begint met de bewust wording van gewoonten die met eten te maken hebben, komt er meer en meer boven en kan je het veranderen.

In het programma Change Your Thougts help ik je om hieraan te werken. Kijk bij programma voor verdere uitleg. Het is een interessant programma wat je echt helpt om trots te worden op jezelf om veranderingen aan te gaan bij jezelf waarvan je dat zelf niet verwacht hebt.

Tip: ben je aan het veranderen en heb je toch een emotionele eetbui. Maak dan een smakelijke shake van Herbalife. Je raakt door de eiwitten die erin zitten zo verzadigd dat de behoefte aan verkeerde voeding verdwijnt. Verwen jezelf dan wel. Neem niet alleen de shake met melk of sojamelk, maar doe er ook wat noten door of fruit in! Of een ijsblokje als je meer behoefte aan ijs hebt.

Meer weten? Neem dan even contact met me op!