Welzijnspraktijk de Esch

Voeding | Preventie | Training

Stel je vraag
aan Anita
KLIK HIER !
Of meld je aan voor
mijn nieuwsbrief:


AGENDA »
BOEK NU ! »

Slanker terug van je vakantie

Het valt niet mee om in de zomervakantie te ontsnappen aan alle verleidingen. Mooi weer, veel terrasjes en leuke dingen om te doen. Vele van ons gaan lekker op een terrasje genieten met een wijntje of een biertje en met iets lekkers erbij. Of we belanden bij een ijssalon en nemen zo’n overheerlijk schep ijsje en al helemaal als je naar Italie op vakantie gaat. Het land van de ijssalons.  

Maar je wilt eigenlijk niet aankomen in de vakantie toch?  Wat zou er mooier zijn dat dat je gewoon op hetzelfde gewicht of misschien wat afgeslankt terugkomt.  Het kan echt! En je hoeft er echt niet zielig te voor diëten.  Het is wel belangrijk dat je het wilt en je het doel stelt om gezonder terug te komen. 

Vraag jezelf eens af waarom je op vakantie gaat.  …….   Dat is toch voor je plezier en voor de ontspanning. Dat neem ik tenminste aan. De ideale tijd om af te slanken.

Stress zorgt er met het hormoon cortisol voor dat je aankomt, maar nu ga je ontspannen, dus super om af te slanken. Dat is alvast de start.  Doe nog even de do’s en de don’t in je koffer of in je auto kan meenemen of onthoud ze dan komt het echt goed.  Wijn

De do’s en dont’s van de vakantie!

Do’s

 • Zorg voor ontspanning, maak de reis ook zo ontspannen mogelijk. Ga je met de auto op vakantie rij dan niet te lang achter elkaar.  Je gaat toch vanaf huis gelijk met het vakantie gevoel weg. Ga je vliegen, maak je niet druk, je wordt verzorgd en gevlogen. Jij hoeft niet te helpen.
 • Bereid de reis voor, neem wat gezond eten mee. Zorg voor wat snacks en fruit en rauwkost voor onderweg. Heb je niets bij je, is de verleiding groot om bij een weg restaurant te stoppen en wat lekkers te nemen. De wegrestaurants zijn er niet om jou te beschermen, maar om geld te verdien, bescherm dus jezelf.  In een vliegtuig krijg je eten, maar niet altijd wat jij wilt. 
 • Neem flink drinken mee. Water is het meest verstandig. Wil je wat fris voor onderweg neem dan een fles met water met mint blaadjes erin mee.  Per 30 kilo dat je weegt heb je 1 liter water per dag nodig. 
 • Bedenk vooraf wat je gaat doen met eten, wil je veel of weinig uiteten. Wanneer je een plan hebt werkt het veel beter dan dat je het niet hebt. Natuurlijk kunnen de dagen anders lopen dan dat je gepland hebt, maar besef je dat het doelen stellen ervoor zorgt dat je ook de doelen nastreeft.  Geen doel is geen succes. 
 • Start iedere dag met eiwitrijk ontbijt. Zit je in een hotel, kijk dan naar eiergerechten of Yoghurt. Vermijd in de ochtend het brood. Met eiwitten start je de dag goed op voor je lichaam. Je krijgt energie voor de komende 2.5 a 3 uur, zorg daarna voor een hapje iedere 2.5 tot 3 uur. Je zult zien dat je dan ook de ijssalon zo voorbij kunt lopen. 
 • Beweeg meer dan thuis. Vaak beweeg je tijdens je vakantie zo ie zo al meer. Je wilt wat bekijken en de auto kan niet voor de attractie staan. Je wilt op bergen wandelen. Je gaat misschien zwemmen. Als je dat al gewend bent om te doen, breid het dan iets uit. Je hebt toch de tijd genoeg! Alles wat je meer doet is meegenomen. En ondertussen heb je het nog steeds gezellig toch?  
 • Beperk snacks. Natuurlijk hoort een snack er ook eens bij, maar doe het een paar keer tijdens je vakantie. En als je het kan liever helemaal niet. Denk even na, ga je voor het eten op reis of voor de gezelligheid. Heb je dan snacken nodig of niet?  Aan jou de vraag.   Iedere snack die je minder eet terwijl je wel meer beweegt zorgt voor gewicht verlies. 
 • Zorg bij extra sport voor extra eiwitrijke voeding. Ben jij een super sportief mens tijdens de vakantie,  zorg er dan voor dat je tijdens de sport voldoende voeding bij je hebt. Vooral een combinatie van eiwitten en koolhydraten omdat je bij inspanning in eerste instantie de eiwitten in je lichaam verbrand en dan pas de koolhydraten. Zorg je dat je dat op tijd aanvult dan krijg je meer spiermassa wat ook gewicht is maar wel zorgt voor 300 keer meer verbranding in je lichaam. Wat echt scheelt in je vetpercentage van je lichaam. 
 • Zorg ervoor dat je ook de terugreis goed organiseert. Ga je vliegen, zorg voor iets goeds te eten. Aan boord van een vliegtuig krijg je goed eten, maar soms te weinig en niet altijd gezond. Kijk eens op http://www.airlinemeals.net/ voor de reviews van vliegtuigmaaltijden. 

Don’ts

 • Eet niet teveel roomijs. Natuurlijk kan dat een keer, maar overdrijf niet. In roomijs zit enorm veel suiker en vet. 100 gram ijs bevat 23 gram suiker en 16.5 gram vet.  Dat zijn ongeveer 2 bolletjes. Dan eet je 6 suikerklontjes zo even weg en laten we maar niet praten over het vet. 
 • Geniet van een drankje, maar doe het echt met mate.  Een biertje is vaak 250 ml, dan drink je 2 suikerklontjes weg. Laat je het bij een en je gaat sporten dan is het niet erg natuurlijk, maar blijft het bij 1?  Met 1 glas wijn drink je 87 kcal, is niet erg maar worden het er 3 of 4 wel.  
 • Drink weinig gezoete limonade. In een halve liter cola bijvoorbeeld zitten 10 suikerklontjes. En in de vruchtenlimonade zelfs nog meer. Denk je ach ik drink alleen sap, dan drink je in 500 gram sap, toch ook 43 gram koolhydraten ofwel 8.5 suikerklontjes. En het ergste is dat het ook niet helpt tegen de dorst. Dus drink vooral water en wissel het af met iets wat je een keer lekker vindt. 
 • Eet als je uiteten gaat geen 3 gangen, maar kies er voor 1. Wanneer je voordat je vertrekt naar het restaurant even een halve liter water drinkt, zit je rustig aan tafel en kies je verstandig, want je hebt geen honger. Vis is n een betere keuze als gepaneerd vlees bijvoorbeeld of de overheerlijk pasta’s.
 • Blijf bewust kiezen!

Wat denk je nu je dit gelezen hebt?  Baal je daarvan of denk je juist, wat fijn. Heb jij misschien nog tips voor ons en voor alle vakantiegangers? Schrijf ze dan even op. Dan maken we elkaar blij en hebben we handvatten genoeg om heerlijk te gaan genieten en gezond te eten en misschien nog wel gezonder terug te komen. 

Fijne vakantie.  

Geniet ervan!

Strand

PS. Laat je tips onder deze blog achter. Ik lees ze graag.   Wil je dit bericht met vrienden delen, graag. Ik help graag veel mensen!

Aantal Reacties: 3

Reageren ?Plaats een reactie! (s.v.p. maximaal 600 woorden)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Mail mij als anderen ook een reactie plaatsen.