Oliebollen

Heerlijke oliebollen

De laatste week word ik overstelpt met nieuwsbrieven met tips en adviezen voor oudejaarsavond. Echt iedere voedingscoach schrijft over oliebollen en appelflappen. Op zich logisch want de jaarwisseling komt eraan. Maar omdat er al zoveel over wordt geschreven doe ik het juist niet. Wil je toch wat lezen adviseer ik je om naar aHealthylife.nl te gaan.  Juglen Zwaan geeft veel goede adviezen en heeft zelfs een recept op de site staan voor glutenvrije oliebollen. Probeer het eens uit!

Ik wil je bewust maken van de gewoontes die wij veelal hebben met oud en nieuw. Ik neem je in mee in 5 gewoontes die typerend zijn voor veel Nederlanders. We eten namelijk vaak meer dan ons lief is. En mogelijk helpt mijn blog jou om het dit keer even anders te doen.

1.  Oud en Nieuw 2014/2015, het is een bijzondere avond. Bijzonder omdat we het vieren door gezellig samen te zijn en een hapje en een drankje. We beginnen met koffie of thee en wat lekkers erbij, want we zijn op visite of hebben visite. Dan zijn we gastvrij en bieden we de visite een koekje aan. Een gemiddeld koekje wordt geschat op 75 kcal. Zelf checken?  Wat is jouw gewoonte, neem je er 1 of meer?

2.  Dan zijn er die overheerlijk oliebollen, appelflappen en soms ananas of bananenflappen. Misschien bak je ze zelf of je gaat ze halen. Ieders smaak verschilt en ieders agenda ook, dus doe wat je voor jezelf goed vindt. Maar hoeveel bollen en/of flappen bak je of koop je? Want onze gewoonte is dat we wel voldoende in huis willen hebben. We willen toch niet om de laatste bol of flap vechten? Feit is ook dat de verleiding om teveel te eten groter is wanneer er een mooie schaal met een stapel bollen of flappen ligt. Een oliebol van 65 gram wordt geschat op ongeveer 160 kcal. Met 4.1 gram vet minimaal. Tel maar even hoeveel kcal en vet jij dan binnen krijgt.

3.  Dan beginnen we aan de wijn of aan de limonade ronde. We nemen er wat borrelhapjes bij, een toastje met kaas of wat salade. Een toastje zalmsalade om maar eens wat te noemen is ongeveer 45 kcal met 3.6 gram vet. Bedenk je dus vooraf hoeveel je er wilt nemen. Een klein glas wijn is ongeveer 85 kcal. Dat loopt toch op met de calorieën vind je niet?

4.  Dan is het bijna 12 uur dan proosten we met elkaar op het nieuwe jaar. Een mooie gewoonte! We nemen een glas champagne om het nieuwe jaar in te luiden, we toasten met elkaar en wensen elkaar veel geluk, gezondheid en succes. Een glas Champagne is ongeveer ongeveer 57 kcal. Sommige mensen eten er dan nog een salade bij (een bolletje huzarensalade is ongeveer 74 kcal me 4.7 gram vet). Hou je de tel bij

5.  En dan zijn we aan het einde van de avond. We bespreken de goede voornemens.We kijken naar het vuurwerk, we zitten nog wat met elkaar, drinken nog wat, we eten de laatste bol of flap en gaan later met een goed maar vol gevoel naar huis of naar bed. We denken; morgen start ik met lijnen want ik wil……  kilo kwijt.

Herken jij dit of een deel ervan? Is het eigenlijk niet bijzonder dat veel mensen op de oudejaarsavond zich nog vol eten en dan op 1 januari uiterlijk 2 januari willen gaan lijnen?


Wat is jouw gewoonte met oud en nieuw? Deel met ons hoe jij er nu over denkt na het lezen van mijn blog. Heb jij tips voor ons om het anders te doen?

Als dank voor het delen ontvang je mijn eBook “EIWITRIJKE RECEPTEN” daarin vind je een flink aantal heerlijke en gezonde recepten die jou met eventuele goede voornemens kunnen helpen. Heb je geen goede voornemens, dan zijn de recepten gewoon lekker. 


 Gun jij jouw vriendinnen ook deze tips, deel dan dit artikel alsjeblieft. Mijn doel is om 10.000 werkende vrouwen van 45+ die worstelen met hun gewicht te helpen om zich zekerder te gaan voelen. 

social-media-488886_640Help mij alsjeblieft om dit doel te bereiken en deel deze tips via Email, Facebook, Twitter en Linkedin. Onder de mensen die deze blog delen verloot ik een massage bon voor 30 minuten ontspanningsmassage.