Tien tips om de feestdagen als leerervaring te ervaren!

Het valt niet mee wanneer je met de feestdagen niet wil aankomen of zelfs wil afvallen. Alles is zo verleidelijk. En bij gezelligheid hoort toch een hapje eten en drinken? Hoe ga ik die dagen doorkomen vraag ik me dan af. Sinds een paar jaar bekijk ik dat anders; als leermoment? Wanneer je dat lukt kom je de kerst door zonder de angst voor de consequentie van ons ongecontroleerde gedrag?

Herken jij dit als moeder met overgewicht hierin? Lees dan vooral verder en laat mij aanvullende tips ten trucs horen, want samen weten we meer en we moeten elkaar steunen om dit steeds beter te kunnen.

Dit jaar gaan we de feestdagen zien als leermoment en ik denk dat het met onderstaande tips erbij goed gaat lukken. Doe je mee?

Kerst een gewoonte die wij door overlevering aangeleerd hebben

De gebruiken zoals wij die nu kennen met kerst zijn grotendeels overgenomen uit de middeleeuwen. In deze tijd werd er vaak gans gegeten omdat ander voedsel schaars was. Later, na de ontdekking van Amerika, stond vanaf midden 1500 kalkoen op het menu. De kalkoen was gemakkelijk vet te mesten en goedkoper. In Engeland kent men de humble pie, een taart die oorspronkelijk gemaakt werd van humbles van een hert; hart, lever, hersenen en alles wat niet door de rijken werd gegeten. De rijke dames en heren kregen de goede stukken vlees, de bedienden maakten van de restanten de humble pie. Allemaal vlees. Dat zetten we nu ook meestal op tafel, we gaan gourmetten of eten kalkoen of rollade. De bladen van de winkels staan er vol mee. Maar vroeger was er weinig keus. Er was geen vriezer en de hoeveelheid keuze die wij in de winkels hebben hadden ze niet. We hebben het in deze tijd daardoor veel moeilijker. Wij moeten leren kiezen in een enorme weldaad van lekkere en vaak kant en klare gerechten. Gemak is ook normaal geworden. We kopen kant en klare gourmet schalen, sausjes en bijgerechten.

Tip 1.

Denk eraan om een normaal eetpatroon aanhouden, dus geen maaltijden overslaan uit angst om te veel te eten. Want als je een maaltijd overslaat, ga je hongerig aan tafel en eet je waarschijnlijk juist meer. Je suikerspiegel raakt dan in onbalans waardoor je steeds sneller behoefte krijgt aan eten en dit niet meer kunt weerstaan. En daarna heb je mogelijk spijt. Eet keurig drie hoofdmaaltijden en twee verantwoorde tussendoortjes. Dan is het kerstdiner opeens een van de maaltijden van de dag en heb je geen behoefte aan jezelf overeten.

Tip 2

Denk na over de gerechten die je zelf gaat maken. Jij maakt de keuze! Kies je voor kant-en-klaar dan weet je niet wat de fabrikant erin gestopt heeft aan toevoegingen. Koop je zo vers mogelijk en onbewerkt mogelijk dan ben jij de baas over het gerecht en dus over je eigen eetpatroon. Probeer voornamelijk mager vlees te kopen en maak sausen op yoghurt basis. Ga je gourmetten? Probeer dan zoveel mogelijk groente mee te bakken in je pannetje en eet meer omeletjes dan vlees. Eet langzaam. Bak iets in je pannetje, eet het op en doe er dan pas iets nieuws is. Zo raak je sneller vol.

Tip 3.

Ga je uiteten, dan wordt het lastiger. Drink dan voordat je van huis gaat minimaal een halve liter water of groene thee. Dan zit je al enigszins vol en kan je rustig naar de kaart kijken en een gezonde keuze maken. Zo gezond mogelijk! Maar kies dan ook voor zo puur mogelijk. Dus vlees zonder paneermeel, vis zonder sausjes. Vraag desnoods de saus los te serveren wanneer je dan toch de verleiding niet kunt weerstaan neem dan een mini beetje. Net voor de smaak. Laat je niet verleiden tot meer.

Tip 4.

Eet langzaam en neem af en toe een pauze tijdens het eten. Leg je bestek even neer en neem een slokje water. Veel praten en lachen met elkaar helpt daarbij, want als je praat of lacht, kan je niet eten. En de maag heeft de tijd om het eten te verwerken en jou het signaal te geven dat je vol zit.

Tip 5.

Bedenk je dat kerst geen andere dag is dan alle andere. Dat je gezellig met bekende samen bent omdat het een feestdag is en dat het een gewoonte is om veel te eten. Vraag jezelf af wat je mist als het minder is. Ben je dan ongelukkiger?  En als het je lukt vraag jezelf daarna af wat er anders was dan andere jaren met kerst. Wat was beter?

Tip 6

Jij bent de baas van je eigen lichaam. Jij wilt gezond zijn of misschien afvallen. De familie en de kennissen waarmee je feest viert hebben misschien heel andere gedachten die dringen je eten op. Neem nou joh, ach het is maar een keer per jaar kerst!!  Maar jij wilt toch wat anders? Zeg dat je er niet voor kiest of gebruik desnoods een smoes om jezelf te beschermen. Jij hebt de regie. Pak die dan ook!

Tip 7

Bij kerst hoort ook drinken. Koffie of thee met wat erbij, Een glas wijn vooraf aan het diner, een wijntje of twee aan tafel? Zoals ik al schrijf, het hoort zo, maar wie heeft dat vastgesteld? Jij toch niet. Als je ervan geniet neem dan een glas wijn, maar kies dan of er je er een vooraf drinkt of aan tafel en geniet er dubbel van. Kan en wil je wel wat anders drinken, kies dan voor water dat is veruit het beste voor je.

Tip 8

Hopelijk heb je de kerst gezien als leermoment. Je hebt bewuste keuzes gemaakt en mogelijk net zo lekker gegeten als andere jaren. Wees trots op jezelf! Geniet van het feit dat jij geheel of gedeeltelijk de regie hebt genomen. Het was een leermoment hebben we afgesproken dus als het bij jou dan voor een deel is gelukt en voor het andere deel niet, wees dan net zo trots. De eerste stappen in veranderend gedrag met Kerst zijn gezet. Oefen dan door met andere feestelijke dagen. Er komen er nog genoeg. Eens moet je eerste stap zijn en die heb je nu gezet.

Tip 9

Tussen Kerst en Oud en Nieuw stap je direct terug in het patroon van zes keer per dag kleine maaltijden eten met gezonde keuzes. Elke maaltijd een combinatie van eiwitten, wat koolhydraten en veel vezels (groente, fruit). Dan krijgt je lichaam weer rust.

Tip 10

Vijf dagen later is het oud en nieuw. Weer een moeilijk moment. Geloof het of niet, maar oliebollen schijnen lang niet zo slecht voor je te zijn als we allemaal denken. ‘Het gehalte verzadigd vet in de lekkernij van deeg is zelfs nog lager dan in een sneetje bruin brood met magere kaas’ Gemiddeld zitten er in een oliebol ongeveer 120 calorieën. Minder dan in een appelflap, terwijl je vaak denkt dat appels gezond zijn en dus een appelflap een betere keuze. Nee; een appelflap bevat gemiddeld 3 x zoveel calorieën! Zie ook oud en nieuw als een leermoment. Probeer te matigen. Spreek met jezelf vooraf af, hoeveel oliebollen jij van jezelf mag eten. Uiteraard is het advies zo min mogelijk, maar wees je vooral bewust van de regie die jij hebt over je eigen lichaam. Je mag best een oliebol, maar geniet er dan heel bewust van!

Weet ten slotte dat champagne een echte calorieën bom is, proosten met een glas water met bubbels ziet er bijna hetzelfde uit als champagne, doe er wat citroen in en dan zie je het verschil al helemaal niet meer. Mis jij dan de champagne??????  Succes!

Doe jij met mij mee de komende dagen?  Help me om nog meer tips en trucs te verzamelen en vertel je verhalen van je ervaringen achteraf.  Dat kan via www.welzijnspraktijkdeesch.nl – contact. Maar ook op mijn Welzijnscheck dag op vrijdag 3 januari: Dan kunnen we direct met elkaar praten. Je bent van harte welkom.

Hele fijne kerstdagen en vooral een heel gezond 2014!